A specializációnk

A Renona Rehabitációs Központ a speciális rehabilitációs gyógykezelésével befolyásolja a mozgásszervi betegségekkel, a központi és a perifériás idegrendszeri zavarokkal küzdő beteg gyerekek és felnőttek fejlődését.

Célunk a gyógyítandó beteg mozgáskészségének, értelmének és beszédének javítása a legkorszerűbb kezelési módszerek és terápiák segítségével. A tartózkodás minimális időtartama 14 nap, amiből 12 nap a gyógykezelés. A tartózkodás maximális időtartama 28 nap. Egy rehabilitációs nap az orvos és a gyógytornász által meghatározott programból áll, 3 - 7 órás időtartamban (a beteg korától és teljesítőképességétől függően).

Ehhez a két programhoz a következő támogató módszerek és terápiák járulnak:

 

A Renona Kids/Suit gyakorlatokat szükség esetén a hippoterápiával kombináljuk.

A központunkban a rehabilitációs kezelés részét képezik az olyan támógató kezelési módszerek is, mint: a kranioszakrális terápia, a kvantumterápia, lézerterápia, az akupunktúra, a kinesiotaping, a bioptron-terápia, az elektromos-kezelés, az iszappakolás (tőzeges és kénes pakolások), a masszázsok, a krio- és termoterápia, az oxigénterápia, a muzikoterápia, és a snoezelen (gyógykezelés fénnyel, hanggal és illatokkal).

 

A Renona-központban történő kezelés végezetéül az orvos a fizioterapeuták munkacsoportjával együtt javasol és megtanít egy otthoni rehabilitációs alapkezelést. Ezek a támogató terápiák, az önálló rehabilitációs Renona „Kids“ vagy Renona „Suit“ tornaprogramokkal együtt, a beteg komplex rehabilitációs tervét alkotják.

 

A Renona Rehabilitációs Központ a következő betegségek gyógyítására összpontosul:

 

» Cerebrál paresis (CP) járványos gyermekbénulás (DMO),

» központi hipotonikus/hipertonikus szindróma,

» hydrocephalus,

» a központi idegrendszer zavarai,

» a periferiás idegrendszer zavarai,

» a vegetatív idegrendszer zavarai,

» traumás agyvelő- és gerincvelő-sérülések utáni állapotok,

» baleset utáni és műtét utáni állapotok,

» skoliózisok,

» gerincfájdalmak,

» mozgáskoordinációs és koncentrációs zavarok,

» megkésett beszéd-, olvasás- és írásfejlődés,

» lelassult pszichomotoros fejlődés.

 

A terápia célja a felső és alsó végtagok mozgásának edukációja, reedukációja és koordinációja, valamint a beteg újra besorolása a mindennapi életbe azzal, hogy önállóságra tanítjuk meg, ami ezt követően javítja az életminőségét.

 

A rehabilitációs kezelésre hozzánk a következő módon juthat el:

 

» az internete elérhető jelentkezőlap kitöltésével, vagy

» egyeztetve egy ingyenes konzultációt (telefonon, e-mailben) a Renona rehabilitációs központban.

 

Renona "Kids"

A Renona „Kids“ egy kezelési-rehabilitációs program, melynek célja kettő ill. három hetes kortól egészen három éves korig a gyerekek gyógyítása. A program továbbá alkalmas idősebb de 80 cm alatti gyermekek részére is. A Renona „Kids“ program naponta 3 - 4 órát vesz igénybe, maximálisan tizenkét napon keresztül, de a betegnél a látható hatás már a kezelés ötödik, ill. hatodik napján jelentkezik. A gyakorlatokat tapasztalt gyógytornászok segítségével végzik, akik a pontosan leírt kiindulási helyzetekből tornáznak a gyerekekkel, a Vojta-féle kineziológiai módszerrel. A terápiában kihasználjuk a Vojta, Bobath, Kabát, PNF és Brunkowov terápi ismereteit. A program segítségével aktiválódik a központi idegrendszer, célirányosan vannak stimulálva bizonyos izomcsoportok. Olyan izomtevékenységek keletkeznek, melyek a gyermek testtartását hívják elő, és az előre haladó mozgásának és a célirányos motorikájának alapját képezik. A kúszás és a fordulás reflexes, célirányos előhívása során a patológiás reakciók fiziológiássá változnak, és a gyermek motoros fejlődése javul.

A rehabilitációs kezelésbe beletartozik a hippoterápia is, amely a spaszticitást segít csökkenteni. Rehabilitációs központunkban a gyerekek már ez első látható eltéréseknél elkezdenek tornázni. A kezelés feladata, hogy segítséget kapjon a gyerek, a mozgásminták helyes elsajátításához.

Renona "Suit"

A terápia hatékonysága a speciális ruházat testartásra gyakorolt korrekcióján valamint a gyakorlatok végézese során a szabályozó, támogató hatásán alapul.

A rehabilitációs gyógyításnak az a tendenciája, hogy erős normalizáláshoz vezet, mégpedig afferens impulzusokhoz, ami hatással van az agy közepén elhelyezkedő motorra, és a problémás funkció felújulására. A „space“ ruházatban végzett Renona „Suit” torna a beteg mozgásképességeinek jelentős javulásához, valamint az adott betegség mérséklődéséhez vezet.

A fizioterapeuta beállítja a kosztüm nyomóerejét, amely a test tengelye mentén hat. Ezt követően kiszámítják a nyomás intenzitását, és annak adagolását, amely függ a beteg testsúlyától, a kezdeti mozgás-készségétől, a korától, és az adott diagnózistól (függően). A nyomóereje javítja a törzs és az alsó végtagok egyes mozgásszegmenseinek pozícióját. A tornázással és az ellenállás további leküzdésével fokozzuk poszturális izmok aktivitását. A helyes húzás kiválasztása, a funkciós korrekció, a testszegmensek rotációs mozgása képes áramoltatni a normalizált impulzus-folyamot a KIR (központi idegrendszer) izom-kötőszöveti apparátusában. A rehabilitációs kezeléssel működtetjük az agy antigravitációs funkciós rendszerét és további rendszerelemzőit, ami az alapja a fiziológiás mozgás fejlődésnek. Ezt követően fejlődnek az érzelmek, ami a betegeknél bizonyos mértékben az intelligenciára és a beszédre van hatással.

Renona "Climbing Therapy"

Különböző rugalmasságú, elasztikus kötelekből áll, melyek a csípő körüli övre vannak erősítve. Ez az öv rögzíti a gyógyítandó beteg medencéjét és alsó végtagjait.

A terápiát egy speciálisan kivitelezett kalitkában végezzük, amely független, de közben irányított mozgást tesz lehetővé, valamint a problémás testrészek erősítését is. Az igényelt hatás feltétele a Renona „Climbing Therapie“ és a Renona „Suit“ kosztüm kombinációjának kihasználása.

 

A berendezés a fizioterapeuta részére lehetőséget biztosít, hogy individuális gyakorlatokat hozzon létre minden egyes beteg részére.

A Renona „Climbing“ terápiával javítható a egyensúly valamint a testtartás. Más gyakorlatokkal is kombinálható, a gyerekeknél főként játékos formájában (történik). A Renona „Climbing“ terápiával igyekszünk csökkenteni a KIR-zavarok megnyilvánulásait, főként a járványos gyermekbénulásban szenvedő betegeknél. A Renona „Climbing“ terápia gyakorlatai Bobath Berta és Karla módszeréből indulnak ki. A terápiánk alkalmazásával gyengíthetjük, és végül meg is szüntethetjük a patológiás neurológiai reakciókat, melyek akadályozzák a mobilitás fejlődését, vagy helyreállását/stroke, baleset, vagy műtét után/idősebb korban. A Renona suit ruházatban végzett Climbing terápival törekszünk a neurológiai reakciók normál beállítására, amelyek a vestibuláris rendszerrel együtt biztosítják a test helyes koordinációját.

Snoezelen

Ez egy olyan módszer, amely a Renona Rehabilitation központunkban kellemes környezetben zajlik, egy speciálisan berendezett helységben, és fény-, hangelemek és illatok által valósul meg.

Alkalmazható CP-s , mentálisan sérült, az autista, a Down-kóros valamint koraszülött gyermekeknél. Ez a multifunkciós módszer alkalmas már kora gyermekkortól. A gyerekeknek olyan aktivitást kínál, amely az érzékeiket stimulálja. A gyerek saját maga választ a felkínált lehetőségekből olyat, amely kellemes számára, és a terapeuta ezt komplexen kihasználja, hogy az érzékszervei segítségével új élményekhez, tapasztalatokhoz jusson. A Renona Rehabilitációs Központban ezen módszer célja a beteg ellazítása, érzékszerveinek stimulálása, és személyiségének fejlesztése. A gyerekek nem csak azt tanulják meg, hogy érzékeljék a környező dolgokat, hanem azt is, hogy kifejezzék az érzéseiket.

 

» a kognitív képességek és a kommunikáció fejlődése,

» a beteg érzékszervi érzékelésének és emocionális fejlődésének javulása,

» a motorika és a koncentráció javulása,

» a páciens és a terapeuta közti viszony javulása,

» a nevelési és a képzési folyamat támogatása,

» a stressz és a sztereotípusú viselkedés redukálása,

» a spontaneitás és a kezdeményezés fokozása.

A Renona Rehabilitation központban ennél a módszernél figyelembe vesszük a beteg saját tempóját, az érzékelése intenzitását, a terápia alkalmazkodik az ízléséhez és azon dolgokhoz, melyek kellemesek számára. Kellemes hangulatot teremtünk zene, fények és illatok segítségével. A Snoezelen módszernél az összes érzékszerv stimulálva van. A lényeges az, hogy az ilyen teremben kialakított kellemes hangulat ne legyen hirtelen befejezve, hanem fokozatosan, szabadon.

 

Ennél a módszernél a Renona Rehabilitációs Központunkban minden egyes pácienshez egyéni hozzáállást alkalmazunk. Tapasztalatot szerez a fizioterapeutával való személyes kapcsolatból, és ez jobb kommunikációt is lehetővé tesz számára.

 

Kranioszakrális terápia

A valóságban ez egy természetes manuális terápiát takar, amely preventív, gyógykezelési, prszihológiai, emocionális, és egyúttal anatómiai és szomatikus beállítottságú.

A kranioszakrális terápia 1971-ben kezdődött Johna Upledger amerikai orvos könyvével. Megállapította, hogy a kranioszakrális rendszerünkben (háromrétegű rendszer, amely összekapcsolja a koponyát, a nyakigerinc csigolyáit, a keresztcsontot, és az egész test ideg-csatlakozásait) megállás nélkül áramlik a gerincvelői-folyadék. Táplálja és detoxikálja a teljes idegrendszert.

 

Hippoterápia

A ló gyógykezelésre való kihasználásról szóló első feljegyzések Hippokratésztől származnak, akit a gyógyászat apjának tartottak, és aki a lovaglást a begörcsölt izomzat kilazítására ajánlotta. A hippoterápia a komplex rehabilitációs módszerek közé tartozik, és a neurofiziológiai alapokból indul ki. Lovat használ gyógykezelésre, és a hatása komplex. A rehabilitáció, a pszichológia és a reszocializáció területét érinti. A ló mozgása egy alapvető gyógyító-rehabilitációs eszköz, ezért a hipoterapeutának ezt el kell tudni ítélnie. Megvizsgálja a mozgás egyenletességét, ami a végtagok rendszeres és ritmikus váltogatását jelenti. Ha aritmikus, akkor a ló sántít. Ha a lépések tisztasága helyes, a ló nem csoszog és nem oldalaz a végtagjaival. A ló sétájánál figyelembe kell venni a térbeliséget - a lépés hosszát, az akciót - a végtagok emelésének magasságát és módját, a kadenciát - a lépések számát egy időegység alatt, a lendületet - a mozgás végtagok elrugaszkodásától függő energiáját és a ló temperamentumát, forgalmat - sebességet, a menet tempóját, és a lépés puhaságát.

 

Egyensúly-tréning:

A ló lépése az egyensúly permanens megtartását igényli, és ez a ló előre haladásától függ. A ritmikus libegés hatására, valamint a ló lépéstempójának változásaival stimulálódik a mozgásrendszer, stimulálódik az egyensúlyrendszer, ezzel fejlődik a koordináció.

 

Poziocionálás:

A pozicionálás főként a spaszticitás csökkentésénél és a kontraktúrák lazításánál használatos. A gyakorlat előtt és közben használatos, mégpedig a ló járása folyamán, vagy álló helyzetében. A pozicionálás fajtái: hosszanti a háton, a hason, és keresztirányú pozicionálás.

Támogató gyógykezelési módszerek

A kvantum-terápiás műszer elve és funkciója több tényező egyidőben történő hatásán alapul:

  • kohherens (folyamatos) lézeres impulzussugárzás, 
  • inkohherens infravörös impulzussugárzás,
  • látható pulzáló vörös fény sugárzás,
  • állandó mágnesmező.

 

Bizonyított, hogy az ilyen sugárzások fokozott gyógyhatással bírnak. A mágneses, infravörös, lézeres műszerrel történő kezelés elősegíti az előírt gyógyszerek adagjának csökkentését, vagy teljes kihagyását, a rehabilitáció 2-3 periódussal való lerövidítését, a betegségek széles spektrumánál a kezelési időtartam lerövidítését, és hatalmas prevenciós potenciállal bír. A gyógykezelésnek nincs mellékhatása, nem invazív, és ökológiailag biztonságos.

A Kinesiotape egy pamut, elasztikus, nem allergén, vízálló szalag. A betegeknek azon problémás izmok és ízületek fixálásával segít, melyeket ezt követően a rehabilitációs kezeléshez szükséges helyes helyzetbe állítunk. Ugyanúgy használunk kinesiotape-et fájdalmak, gyulladások mérséklésére, izomfáradtság csökkentésére. Fontos viszonyt tudatosítani, hogy a taping-et helyesen kell alkalmazni. A Renona – Rehabilitation központunkban ezt a betegeknél az orvos és a fizioterapeuta kölcsönös konzultációját követően alkalmazzuk. Minden a kezelt beteg sérülésétől és egészségi állapotától függ. A szóban forgó támogató terápia nagy előnye az, hogy a beteg ezt magával is viszi haza a terápia befejezésekor.

Polarizált, adott hullámhosszú fényforrásról van szó, amely fény behatol a kötőszövetekbe, és elindítja a szervezet saját regenerációs hatását. A betegeink kezelésénél használatos ilyen polarizált fény fő hatásai a myorelaxáció (a fokozott izomfeszültség eltávolítása), analgetikus hatás (fájdalom elmulasztása), gyulladás elleni, biostimulációs hatás (gyógyító folyamatok, az immunitás megerősítése, fokozott vérellátás, fáradtság, kimerültség eltüntetése, stb.), a neurológiai (pl. szélütés, epilepszia), traumatológiai nehézség befolyásolása, vagy az ízületek, ínszalagok, porcok megerősítése és stabilizálása. A bioptron-lámpa hatása széles skálában alkalmazható, ezért minden egyes beteg részére a maximumot igyekszünk kihasználni.

Ez egy oxigénes kezelés, amit a Renona Rehabilitation központban a zeneterápiával együtt kombinálunk, amely segít fejleszteni és stimulálni az agyi tevékenységet.

Az elektromos kezeléssel egy olyan terápiát végzünk, amely a lézeres punktúrára koncentrál.

A Renona Rehabilitation Központban stimuláló, reflexiós, zónás és relaxációs masszázst alkalmazunk. Ebben az időtartamban a fizioterapeuta mind a négy masszázstechnikát alkalmazza. A Renona Rehabilitation Központban nagyon fontos a gyakorlatokra és a masszázsokra való kötődés. Ezért a masszázst ugyanaz a fizioterapeuta végzi, aki a csoportban a gimnasztikai tornát is gyakoroltatta.

Ez a gyógyászati eljárás nagyon függ a diagnózis fajtájától. Alacsony izomtónusnál krioterápiát, és magas izomtónusnál termoterápiát alkalmazunk.

Logopédia

Logopédiai kezelés keretein belül a hibás kommunikációs készséggel rendelkező páciensek esetén komplex diagnosztikát, célzott intervenciót és prevenciót biztosítunk. Az intervenció része pácienseink családtagjai és kommunikációs partnerei számára nyújtott tanácsadás.

 

Minden szinten természetes az individuális hozzáállás minden pácienshez, a konkrét, nehézségeket okozó területekre összpontosítva. A Renona Rehabilitation által használt komplex kezelés modelljének célja, hogy a lehetséges legnagyobb mértékben segítsünk fejleszteni a kommunikációs képességet és az ehhez hozzájáruló összes alrendszert.

 

A középpontban főleg a páciens és családja áll, ezért az intervenció folyamán fontos számunkra a legközelebbi családtagokkal való együttműködés. Célunk, hogy a célirányos terápia és átnevelés a Renona Rehabilitation központban történő terápiás kezelést követően is folytatódjon, ami növeli a logopédiai intervenció sikerességét.

 

Célcsoportnak számítanak főleg a gyermekkori agyi bénulásban szenvedő páciensek, baleset utáni páciensek és akut agyi érkatasztrófán átesett páciensek, akiknél gyakran késik vagy sérült a beszédfejlődés, dizartriában, afázisban szenvednek, illetve hang-, vagy hallássérültek, stb. 

 

A rehabilitációs kezelés alkalmazása két csoportban történik:

A Renona Rehabilitation központban a hippoterápiának köszönhetően a következőket érjük el:

 

» az izomfeszültség normalizálása

» mozgáskoordináció

» az egyensúly javítása

» beszédreedukáció

» az önbizalom fokozása

» az izom diszbalanszámak szabályozása

» ízületmobilizáció

» a tornához való érzelmi hozzáállás javítása

» a beteg energetikai megerősítése

» a patológiás mozgásminták megzavarása

» a mozgás-szimmetria szabályozása

» a szervezet ritmizálása

» a szenzoros integráció facilitációja

» az új motorikus programok facilitációja

A hippoterápia hatásai

Törzskoordináció:

A hippoterápia folyamán a betegnek folyamatosan adaptálódnia és koordinálnia kell a testmozgását a ló mozgásingereivel szemben. Az előre mozdulásnál történő koordináció viszonylag könnyű. Az ívben történő mozgás fokozott funkciós teljesítményt követel az ív külső oldalán lévő testféltől. Azon betegeknél, akiknél a fél oldal gyengült, az íveket úgy módosítjuk, hogy a gyengült oldal kerüljön az ív belső oldalára. A törzs legszimmetrikusabb tartására törekszünk.

 

Az izomtónus szabályozása:

A ritmikus lómozgás segít a spasztikus izmok lazításában, és tonizálja a hipotonikus izmokat - a csökkent tónusú izmokat. Fontos viszont a lépés ritmusa. A lassú és rendszeres lépés lazítja a spaszticitást, a gyors lépés pedig a hipotóniát befolyásolja. Az izomtónus szabályozása alapfeltétele a mozgásfunkciók és a koordináció javulásának. A ló lépésén kívül a szervezetre hatással van a hőmérséklete is, amely magasabb, mint az emberé, és a ló lépéseivel együtt hat az izmokra és a testre. Támogatja a lazulásukat.

A beszéd javítása:

Nagyon fontos a gyerekeknél a beszédfunkciók és a beszéd befolyásolása. A beszéd szoros kapcsolatban van a motorikával, és a motorikus károsodásnál gyakran károsodik a beszéd is. A hippoterápia ezt jelentősen befolyásolja és javítja. A cerebral paresises gyerekeknél a betegség a hasfal lazításával, a légzés elmélyítésével javul.

 

A légzés javítása:

A rendszeres és ritmikus mozgás hatással van a légzés szabályozására és gazdaságossá tételére. Ennek köszönhetően stimulálva van a mellkas- , a has-, a medence izomzata valamint a rekeszizom is, melyek befolyásolják a légzés ritmusát. A ló huppanós és lassú mozgása járásnál rendszeres légzést hív elő. Az ülő vagy fekvő beteg a lovon a ló ritmusát egész testében érzi, és a tudatalattija ezt átveszi, és ehhez alkalmazkodik a légzése és mozgása. Alkalmas a gyorsabb és lassúbb járás a légzés támogatására. Ha a tempó gyorsabb, a beteg igyekszik megtartani az egyensúlyát, megfeszíti az izmait, ami a légzés visszatartásához vezet, és ezt követően a lépés lassítása kilazítja az izomfeszültséget, és a légzés mélyebbé válik.

Percepciós tréning:

A beteget a hippoterápia alatt sok érzékelés befolyásolja. Okvetlen szükséges, hogy ezeket a beteg elkezdje érezni, hogy megnyíljon feléjük úgy, hogy tudatosítja a testét, a mozgásait, és az egyes részek pozícióit. Összpontosítjuk őt a ló mozgásának, a testhőmérsékletének, a nyak és a vállak mozgásának érzékelésére. A felsorolt ingerek tudatosításának köszönhetően automatikusan elkezdi tudatosítani a saját testét is.

 

A szenzoros integráció begyakorlása:

A hippoterápia hatással van a tapintás és a mélység érzékenységére a nyomás, az ellennyomás és a melegség által. Látási és hallási ingerek terjednek, a szenzorikus ingerek mennyiségének növelésével javul a KIR azon képessége, hogy ingereket fogadjon a belső és külső környezetből, és reagáljon ezekre megfelelő módon, ami által javul a beteg szenzomotorikus integrációja a környezettel.

 

2.  Renona "SUIT" (gyerekek 80 cm-től és felnőttek)

A testtartás célirányos korrekciójában, a testmozgás speciális, támogató szabályozó hatású ruházat általi végzésén alapul.

 

1. Renona "KIDS" (gyerekek 80 cm-ig)

Ez egy olyan rehabilitációs program, amelynél a fizioterapeuták a gyermekkel különböző technikák (Vojta, Bobath, Kabát, PNF és Brunkowová) segítségével tornáznak.

Kranioszakrális terápia (kranium = koponya, sakrum = keresztcsont) egy lágy, nem invazív érintéses módszer. A terapeuta a lágy érintéseivel nem haladja meg az 5 g/cm2 nyomást, behangolja a kranioszakrális ritmust, javítja a gerincvelői-folyadék pulzálását, ami által hat a beteg mozgásrendszerére, gondolkodására, és érzelmeire. Komplex, gyengéd, de nagyon hatékony kezelésről van szó.

 

A CST általánosan hozzájárul az egyén fizikai és pszichikai erejének stimulálásához és harmonizálásához. Alkalmazható rövidtávú, akut jellegű problémáknál, és a krónikus betegeknél is. Természetes autoregulációs képességekkel bír, melyek segítenek javítani az agy és a gerincvelő funkcióit, valamint a KIR-el összefüggő további rendszereket is - az immun-, a hormonális, a neuromuszkuloszkeletális, a vaszkuláris, és a reszpirációs rendszert is. A terápia mély fizikai és emocionális lazulást hoz, és egyúttal aktivizálja a szervezet öngyógyító folyamatait is.

 

A KST segítségével a következőket érjük el:

 

» az autonóm idegrendszer kiegyensúlyozása,

» kedvező változások bevezetése a folyadékrendszerben (gerincvelő, kardiovaszkuláris-, limfatikus- és sejt-folyadék), a folyadék-áramlást támogatja.

» szervek vitalizációja, immunrendszer erősítése,

» a baloldali és a jobboldali agyi hemiszféra kiegyensúlyozása,

» az agyidegek restrikciója,

» a szervezetben, a csontrendszerben és az izomrendszerben lévő feszültség eltávolítása,

» traumák, balesetek következtében keletkezett blokkok felszabadítása,

» hiperaktivitás befolyásolása.

 

A KST-t a következő diagnózisoknál alkalmazzuk:

 

» cerebral paresis (CP),

» élelmiszer-beviteli problémák,

» krónikus tarkó- és hátfájdalmak,

» koordinációs zavarok, főként csecsemőkorban,

» traumás agyvelő- és gerincvelő-sérülések utáni állapotok,

» a központi idegrendszer és hormonális rendszer diszfunkciói,

» koncentrációs, tanulási, beszéd-, olvasási és írás-zavarok,

» ortopédiai problémák a hát környékén,

» légutak akut és krónikus problémái,

» a rágórendszer diszfunkciói,

» a vegetatív idegrendszer zavarai,

» a baleset utáni és a műtét utáni rekonvaleszcencia kiegészítőjeként.

 

A rehabilitációs kezelés kontraindikációi

» az izomrendszer megbetegedései

 

» onkológiai betegségek akut stádiumban

 

» az epilepszia súlyos formája (sikertelen kezelés gyógyszerekkel, gyakori GM típusú rohamok megnyilvánulásával)

 

» reumatikus betegségek akut gyulladásos időszakban

 

» csontritkulás súlyos formája

 

© 2011–2023 Renona Rehabilitation. All Rights Reserved.