Új lehetőségek a sérült gyermekek terápiájában – Fotókkal!

Mindenki más úton keresi a célt – utaltak a „Gyermek-rehabilitáció a V4 országokban” című projekt céljaira a Gézengúz Alapítvány Győri Intézetében összegyűlt szakemberek kedden. A most lezárult projekt keretében ugyanis három ország három gyermek-rehabilitációval foglalkozó intézete mutatta be a többieknek, hogyan gyógyítják a legkisebbeket.

 

A Gézengúz Alapítványt a születés körüli időszakban kialakuló vagy veleszületetten sérült csecsemők és kisgyermekek gyógyítása, rehabilitációja érdekében alapította dr. Schultheisz Judit 1990-ben. A győri intézet 1993 óta működik, a családsegítő szolgáltatások célja összefügg az alapítványéval: korai, összetett rehabilitációval segítsenek a születési károsodott gyermekeknek és családjuknak. Ennek érdekében gyógytornászok, gyógypedagógusok, pszichológusok és orvosok működnek együtt. A győri csoportban több mint 4000 gyermek kapott már ellátást.

 

Az alapítvány igazgatója, Kovácsné Lengyel Monika elmondta, jelen projekt keretében, a Nemzetközi Visegrádi Alap mintegy hatezer eurós támogatásával megismerhették a partnerszervezetek módszereit, terápiás eszközeit, hogy a tapasztalatokat beépíthessék az intézmények mindennapjaiba. A szlovákiai Renona Rehabilitációs Intézetben például orosz űrhajós rehabilitációs technikával gyógyítanak, a cseh Treatment Rehabilitation Centrumban pedig többek között a Vojta-féle módszerrel - mondták el a képviselőik. A győri igazgató hangsúlyozta, a terápiás módszerek az elmúlt években drasztikusan fejlődtek, a rehabilitációra szorult sérült gyermekeknek az újabb lehetőségekkel egyre nagyobb esélyük van a teljesebb életre.

 

A program utolsó állomása volt a győri intézet meglátogatása, a külföldi szakemberek megismerkedhettek a Huple elnevezésű, dr. Schultheisz Judit által 2006-ban szabadalmaztatott speciális mozgás- és koordinációfejlesztő eszközzel is.

A projektzárón hangsúlyozták, a jövőben folytatják az együttműködést a partnerszervezetek.

© 2011–2023 Renona Rehabilitation. All Rights Reserved.