Gyermekkori agyi bénulás

(Cerebrális parézis)

A Renona Rehabilitáció veleszületett és szerzett mentális és fizikai betegségek és panaszok kezelésére összpontosul.

A betegségek kezelésének alapja a rehabilitáció. A Renona Rehabilitation igazolt és sikeres komplex kezelésen alapuló speciális rehabilitációt nyújt. Minden páciens konzultáción és belépő kivizsgáláson vesz részt, melyek alapja az egészségi állapot szakembereinkkel (ideggyógyászat, fiziátria, gyermekgyógyászat) való konzultálása és a velük történő együttműködés. A konzultációk alapján megállapításra kerül a rehabilitáció helyénvalósága.

 

A gyermekkori agyi bénulás kezelése a RRC egyik fő irányzata. Nem progresszív károsodás a központi idegrendszer fejlődésével és érésével elérhető változások lehetőségével. A még nem érett agy károsodása okozza. A betegségre jellemző a mozgáskorlátozottság, az izomtónus zavara, illetve az izom-idegi koordináció zavara következtében. A mozgáshibákhoz a mentális képességek zavara, kommunikációs zavarok, érzékek meghibásodása illetve epilepsziás rohamok is társulhatnak. Nem muszáj, hogy az összes tünet jelen legyen.

 

Tudni kell, hogy a gyermekkori agyi bénulás nem járvány okozta betegség. A gyermekek első életévükben a járványos gyermekbénulás – poliomyelitis – ellen kapnak védőoltást. A gyermekkori agyi bénulás 1000 újszülöttből 2 gyermeket érint. Az agy károsodása tartósan és nem elhanyagolható módon kihat a mozgászavarokra. A betegség nem progresszív, de ez nem jelenti azt, hogy a tüneteket nem lehet enyhíteni.

 

A gyermekkori agyi bénulás okai:

 • Terhesség alatt (prenatális) – Anya betegségei, röntgensugárzás, nem megfelelő táplálás/táplálkozás, placentáris keringés zavara.
 • Szülés közben (perinatális) – fogóval történő szülés, nem haladó szülés, túlhordás, koraszülés, minden olyan állapot, amikor a gyermekek oxigénhiány fenyegeti.
 • Szülést követően (posztnatális) – az újszülött fertőzése légzésleállással kísérve, szívelégtelenségek, agyi fertőzések féléves korig, komoly vérszegénység szülés után.

 

A gyermekkori agyi bénulás tünetei:

A gyermekkori agyi bénulás leggyakoribb tünetei a következők:

 • Lelassult mozgásfejlődés (pl. megfordulás, mászás, ülés, állás és járás)
 • Merev vagy ernyedt izmok
 • Rossz testtartás
 • Járászavarok
 • Epilepsziás rohamok
 • Beszédhibák, dadogás
 • Szemizmok koordinációs zavarai kancsalsággal
 • Idegrendszeri és affektív zavarok, túlzott nyáladzás

 

 Legfontosabb a betegség időben és helyesen történő diagnosztizálása, miközben a gyermek születését követően tünetmentes lehet. A torna ne kényszer legyen, hanem a gyerekek és a szülők életének elválasztatatlan része. A szülőknek nélkülözhetetlen szerepük van a sikerek elérésében. A diagnózis időben történő felállítása és a megfelelő torna megállapítása befolyásolhatja az agyi bénulásban szenvedő gyermek állapotát. Fontos tényező a szakemberek közötti együttműködés. Együttműködésük egy kommunikációjuk egységet kell hogy alkosson. Fontos az agyi bénulásban szenvedő páciensek közéletbe való integrálása

 

A GYERMEKKORI AGYI BÉNULÁS FORMÁI

 

Szpasztikus agyi bénulás

A betegség leggyakoribb formája, az izmok szpaszticitása jellemzi. Az érintett izmokban tartósan magas a feszültség. Összehúzottnak, merevnek tűnnek és érintésre merevek is.

 

A szpasztikus agyi bénulást tovább kategorizáljuk a sérülés terjedelmétől függően:

 1. A szpasztikus diparézis a gyermekkori agyi bénulás következő formája, ami a leggyakoribb szpasztikus forma. Az időben született gyermekek diparézise prenatális tényezőkhöz kötődik. Lehetséges oknak számít az intraventrikuláris vérzés gyakran az agykamrák dilatációjával. Kevésbé fejlett marad a növekedés során a test alsó része. Megnövekszik az alsó végtagok izomtónusa – izmokban lévő feszültség. Amikor a gyermek áll, a lábak befelé fordulnak és lábujjhegyen áll. Tipikus a dongaláb.
 2. A szpasztikus hemiparézis az egyik agyfélteke sérülése. A test egyik fele sérült, leggyakrabban egyoldalú szpasztikus mozgáskorlátozottság jellemzi. Kongenitális és szerzett formáját ismerjük. Az epilepszia a gyermekkori hemiparézis komoly komplikációja. Velejárója az epilepsziával összefüggő mentális retardáció, mely a hemiparézises betegek 50 %-át érinti. A gyermekkori agyi bénulás e formája gyakrabban érinti a fiúkat mint a lányokat és gyakoribb a jobboldali hemiparézis. A hemiparetikus végtagok lassabban nőnek, mint az egészségesek.
 3. A szpasztikus triparézis a gyermekkori agyi bénulás egy különálló formájaként szerepel. Az érintett gyerekek csak egy harmada él normál intellektussal és felük epilepsziás. A betegség nagyon nehéz fokú sérüléssel jár, mely terápiás szempontból nagyon nehezen kezelhető.
 4. A bilaterális szpasztikus hemiparézis (kvadruparézis) esetében fontos tényezőnek számít a két agyfélteke sérüléseinek terjedelme. Gyakran ez a gyermekkori agyi bénulás legnehezebb fokú és legkomolyabb formája. Majdnem minden esetben sérültek centrálisan az agyi idegek is, a pszeudobulbáris szindróma klinikai formájában. Különböző fokú fatikus zavarok és mentális retardáció észlelhető.

 

Nem szpasztikus agyi bénulás

E forma esetében általában alacsony az izomtónus. A következő típusokban jelenhet meg.

 

 1. A hipotonikus formát az izomtónus csökkenése jellemzi. A gyermek ernyedt, és nem csak az izmok legyengültek, hanem az ízületek is túl lazák, hipermobilisak. Koordinációzavar is fellép, nem képesek koordinálódni az izomcsoportok. Ezáltal a gyermek nem képes célirányos mozgásokat végezni. Lassú pszichomotoros fejlődés.
 2. A betegség diszkinetikus formája az érintett terület izomzata megfeszülésének és elernyedésének betegesen gyors és ellenőrizhetetlen váltakozásaként jelenik meg. A gyermeknél akaratlan mozgásokat, arcrángásokat észlelünk, érthetetlen és lassú a beszéde, hallászavarok jelennek meg nála. Az intellektus jó szinten van.

 

TERÁPIA

 

Gyermekkori agyi bénulás kezelése:

A Renona Rehabilitation a gyermekkori agyi bénulásban szenvedő páciensek komplex gyógykezelését biztosítja. Több szakember hosszú távú multidiszciplináris együttműködését és a család aktív részvételét igényli. A gyermekkori agyi bénulás kezelésének elengedhetetlen része a rehabilitáció. Sok, különféle nehézségi- és eredményességi szintű rehabilitációs eljárás létezik.  Minden esetben nagyon fontos a hatékony és intenzív rehabilitációs kezelés időben történő elkezdése, ami által enyhülhetnek az agykárosodásnak a páciens mozgásképességére kiható következményei.

 

Rehabilitációs szempontból a gyermekkori agyi bénulás elsősorban mozgászavarnak számít. A rehabilitációs terápiának dinamikus eljárásnak kell lennie, mely reagál az aktuális klinikai változásokra, a gyermek és szülei szükségleteire, időben kell elkezdeni és rendszeresen és individuális hozzáállással szükséges végezni. A rehabilitáció által igyekszünk elérni a páciens alapfunkcióinak minőségi javulását, aktivitásai skálájának kiterjesztését, hogy elérhesse a teljes vagy részleges önállóságot, ami nagy segítséget jelent a szülőknek, ami a mindennapi gondozást illeti.

 

Elsősorban a legfontosabb tényező a céltudatos rehabilitáció eléréséhez a megfelelő hozzáállás. Igaz, hogy a gyermekkori agyi bénulás nem progresszív állapot, de nem számít megváltoztathatatlannak. Az e módon sérült betegek rehabilitációja ezért egész életükben tart és a fejlődés a gyermek, de főleg a szülők mindennapos munkájától függ. A rehabilitáció a plaszticitáson alapszik, ami az agy képessége új dolgokat tanulni és alkalmazkodni ezekhez. A rehabilitáció által a gyermeknek új helyes sztereotípiákat tanítunk, elimináljuk a patologikus jellegű mozgásmintákat és igyekszünk megelőzni a szpaszticitást és a kontraktúrákat. A gyermeknek születése után ambuláns gyermekgyógyászati, ideggyógyászati és egyéb kivizsgálások sorozatát kéne abszolválnia. A gyermek aktivitása különbözhet attól függően, hogy a gyermek egészséges, vagy valami betegséggel küzd. Amennyiben fejlődési visszamaradás észlelhető, meg kell állapítani az egyértelmű megoldást és a kezelést. Pici gyermekek esetében legfontosabb a lokomóció, a helyes lokomóciós mozgásminták gyakorlása. A RRC olyan terápiák és módszertanok kombinációjára alapozza tevékenységét, melyek kölcsönösen kiegészítik egymást és egymásra építenek. A tornagyakorlatok a lokomóciós stádium sorrendjének célzott és szigorú betartására irányulnak.

 

Spinális izomatrófia – öröklődő gerinceredetű izomsorvadás. A betegség alapja az izomsejtek számának csökkenése, a sérülés tehát a mozgásszervek szintjén történik, nem kognitív. A betegség leggyakoribb tünete a hipotónia és az izomgyengeség.

A betegség rehabilitációja a betegség típusának diagnosztizálásától függ. A spinális izomatrófiának négy szintjét különböztetjük meg, mindegyikre más-más tünetek a jellemzőek. A rehabilitáció alapja az, hogy az orvos javasolja a rehabilitációt. A RRC-ban dolgozó gyógytornászok tapasztaltak a spinális izomatrófiában szenvedő gyerekek rehabilitációs kezelését illetően. A tornagyakorlatok kíméletesek, fenntartó jellegűek és célzottak. A mozgás hiánya az izmok elgyengüléséhez és atrófiájához vezet, másrészt a túlerőltetéstől is sérülnek az izmok. Fontos a pácienshez és egészségi állapotához való következetes hozzáállás.

 

Parézis plexus brachialis – trauma alapú perifériás parézis. A sérülésre a mozgáskorlátozottság, érzékelési zavarok, mozgászavarok és egyéb tünetek jellemzőek, a betegség típusától függően. A rehabilitáció teljes kineziológiai elemzésből, mozgáselemzésből és a mozgássztereotípiák elemzéséből áll. A patologikus mozgásminták megállapításával kitűzésre kerül a gyógytorna célja és az általános rehabilitáció sorrendje. Az izomzat táplálása és regenerálása keretein belül nagyon hatékony procedúra az oxigénterápia.

A RRC páciensei között akut agyi érkatasztrófán átesett páciensek is vannak. A rehabilitáció célja, hogy visszaszerezzék önellátó képességüket, önállóságukat és önbizalmukat. Minden terápia célja, hogy a páciens visszaszerezze elvesztett funkcióit, illetve megújítsa, megtanulja vagy tökéletesítse megmaradt funkcióit. A terápiák következetesek és nem csak a fizikai mozgásra öszpontosulnak, hanem a páciens pszichikai támogatására, kommunikációs képességeire és készségeire ergoterápia keretein belül. A nagy mozgások gyakorlása egyenesen kihat a finommotorikára, amely az akut agyi érkatasztrófát követően korlátozott vagy teljesen elveszett. A gyógytorna mellett a Renona rehabilitációs ruházatban végzett támogató terápiák kiegészítő és nagyon fontos aktivitások.

 

Baleset utáni állapotok

A baleset utáni állapotok olyan állapotok, melyek teljes mértékben képesek korlátozni az egyes testrészek, illetve az egész test mozgását. Következményeik a terjedelmes mozgászavarok, tájékozódási zavarok, a páciens önellátóságának és önállóságának korlátozottsága. Ebbe a kategóriába soroljuk az agy, a gerincvelő, az izmok, inak és egyéb szövetek károsodását. A páciens egészségi állapota és a rehabilitáció eredménye függ a károsodás mértékétől és a kitűzött céloktól. A rehabilitáció elsődleges célja megújítani, visszahozni, illetve tökéletesíteni a test megmaradt funkcióit. A Renona Rehabilitation a baleset utáni páciensekkel való tapasztalatai és gyakorlata által speciális rehabilitációs programot állít össze, mely nem csak a rehabilitációs központban történő rehabilitációra vonatkozik, hanem a rehabilitációt követő hazatérés utáni önellátás-gyakorlásra is. A terv a páciens fokozatos mobilizálására és vertikalizálására összpontosul, a segédeszközökkel történő járástól az ezt követő önálló járás gyakorlásáig. Az álló helyzetben történő egyensúlytartást a speciális Renona „Climbing” helyiségben gyakoroljuk a páciensekkel. Kiegészítő terápiák a gyakran sérült kognitív és kommunikációs készségek hangolása. A rehabilitáció különböző korosztályokra irányul, a kisgyermekektől, a felnőtteken át egészen az idősekig. A Renona Rehabilitation központ kezelései ellenjavalltak fertőzéses betegségek és tracheosztómia esetén.

© 2011–2023 Renona Rehabilitation. All Rights Reserved.